Να γιατί είναι καλό και ασφαλές να μην παίρνεις ευκαιριακό συνεπιβάτη!
Ουκ ολίγες φορές συμβαίνει φίλος να σου ζητάει να τον …πετάξεις κάπου με τη μηχανή. Άλλες φορές μπορεί να συμβεί στη δουλειά με συνεργάτη, επειδή …θα πάτε πιο γρήγορα!
Όπως και να έχει πολλές φορές οι μοτοσικλετιστές γίνονται αποδέκτες σχετικών αιτημάτων που ομολογουμένως είναι δύσκολο να αρνηθούν. Και δεν μιλάμε για την κοπέλα ή τον κολλητό σου και για μια οργανωμένη βόλτα ή μεταφορά για συγκεκριμένη διαδρομή.
Γιατί είναι καλό και ασφαλές να αρνείσαι σε κάθε περίπτωση που σου ζητάνε να εξυπηρετήσεις μεταφέροντας έναν φίλο, φίλη ή απλώς γνωστό;
Πρώτος λόγος και σημαντικότερος είναι το κράνος, αφού συνήθως δεν κουβαλάς δύο κράνη και έτσι ο επιβάτης θα μείνει χωρίς κράνος! Και φυσικά δεν μιλάμε για το πρόστιμο σε περίπτωση που σε σταματήσει η Τροχαία, αλλά για ενδεχόμενο ατύχημα και τον κίνδυνο να τραυματιστεί ο φίλος ή γνωστός σου ακόμα και εσύ.
Όταν παίρνεις συνεπιβάτη γνωρίζεις ότι αλλάζει η συμπεριφορά της μηχανής και αν ο συνεπιβάτης γνωρίζει από μοτοσικλέτες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν όμως δεν γνωρίζει (όπως πολλοί άλλωστε) τότε μπορεί ακόμα και να σε ρίξει σε μια δύσκολη στιγμή!
Ο ρόλος του συνεπιβάτη της μηχανής είναι κομβικός, καθώς η θέση του, η στάση του σώματός του ακόμα και οι αντιδράσεις του, είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του ίδιου και του οδηγού και την πορεία της μηχανής.
Δες τι εννοούμε:
Είναι βασικό να μην κάνει ο συνεπιβάτης σπασμωδικές κινήσεις που θα τρομάξουν και θα αγχώσουν τον οδηγό.
Οι κινήσεις του συνεπιβάτη πρέπει να έχουν «αρμονία» με την πορεία της μηχανής και το σώμα του οδηγού. Για να επιτευχθεί η ισορροπία, θα πρέπει να ακολουθείται η κλίση του σώματος του οδηγού. Αν γείρει αντίθετα ο συνεπιβάτης, υπάρχει η πιθανότητα απώλειας της ευστάθειας.
Ειδικά σε μικρότερες μηχανές και σε «παπάκια», ο συνοδηγός μπορεί να γίνει υπεύθυνος για την απώλεια του ελέγχου. Είτε είναι μεγαλύτερη ή μηχανή, είτε μικρότερη, είναι καλό να μην υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ του οδηγού και του συνοδηγού.
Έμπειροι οδηγοί υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό ο συνεπιβάτης να μην είναι «άκαμπτος» λόγω φόβου αλλά και να μην φωνάζει ή αντιδρά υπερβολικά για οτιδήποτε, αποπροσανατολίζοντας τον οδηγό.
Μια παράμετρος, για την οποία υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις είναι και το πώς ο συνεπιβάτης ανεβαίνει στη μηχανή. Το σωστό, λένε οι ειδικοί, είναι να ανεβαίνει ο συνεπιβάτης περνώντας το πόδι του πάνω από τη σέλα. Αν όμως η μοτοσυκλέτα είναι ψηλή, τότε πατά στο μαρσπιέ και αφού σηκωθεί, περνά πάνω από τη σέλα. Αρκεί φυσικά να προειδοποιήσει τον οδηγό για να μην βρεθούν και οι δυο στο έδαφος!
Έτσι λοιπόν καλό είναι να αρνείσαι ευγενικά σε όποια πρόταση να μεταφέρεις κάποιον αφού η μηχανή δεν είναι αυτοκίνητο!
Πηγή: activeman.gr
Στα πάρα πάνω να προσθέσω ότι σε περίπτωση ατυχήματος θα μπλέξεις πολύ άσχημα μια και κανένας δεν έχει προβλέψει ασφάλεια << Επί επιβαινόντων >> στο ασφαλιστικό του συμβόλαιο.
Ο συνεπιβάτης λοιπόν που τόσο ευγενικά προσφέρθηκες να εξυπηρετήσεις, αν γίνει μια στραβή θα σε μηνύσει και θα αξιώσει αποζημίωση για το παντελόνι του που σκίστηκε, το ρολόι και τα γυαλιά του που σπάσανε, το χρυσό σταυρό που κόπηκε η αλυσίδα και τον έχασε και για τις ζαλάδες που έχει από το βρόντηγμα.
Αν δεν σκεφτεί ο ίδιος να το κάνει θα φροντίσουν οι συγγενείς και οι φίλοι του για αυτό.
Αυτά στην καλύτερη περίπτωση γιατί αν τραυματιστεί σοβαρά θα τον πληρώνετε μια ζωή.
Για όλα τα παραπάνω είναι καλύτερο να αρνηθείτε από ευγενικά μέχρι: Κατέβα από το μηχανάκι ρε μ@λ@κα μην σε πλακώσω στις μάπες, κι ας σας κόψει την καλημέρα.
.
.