Είμαστε μια παρέα μοτοσυκλετιστών εδώ στην Σλοβακία.. μια καλή παρέα απο άτομα που κουβαλάνε τις παραξενιές τους και την διάθεση για ακόμη μια βόλτα.
Οι ηλικίες κυμαίνονται απο 20 εώς 46 (στην πλειοψηφία 40+).
Δεν έχει σημασία η μοτοσυκλέτα που καβαλάει ο καθένας μας, αλλά η διάθεση για την Κυριακάτικη βόλτα.
Η παρέα μας αποτελείται απο:
CBR 1100 XX
R1
R6
2 Intruder 1400
Hornet 900
Burgman 400
Virago 1100
BMW 1150
Dominator 650
και 2 Fazer 600
Ενα παλλικάρι της παρέας μας, ετών 20 (ο νεότερος) είχε τα τελευταία 2 χρόνια ενα Honda FMX 650 και πάντα ήθελε να είναι ο πρώτος της παρέας στις βόλτες. Όλα καλά, παιδί είναι, ανταγωνιστικές ιδέες κλπ. κλπ.
Κάποια στιγμή πέρυσι μπήκε στη πρίζα να πάρει ενα SS 1000άρι καθώς έβλεπε πως στα "γρήγορα παιχνίδια" που κάναμε (CBR 1100 & R1) σε μερικές βόλτες, έμενε πίσω.
Κάτσαμε, το συζητήσαμε με αυτόν και τους γονείς του (που ανήκουν στην παρέα) και υπήρξαμε απόλυτα αρνητικοί, καθώς είναι 20 ετών και οδηγάει μονίμως επιθετικά χωρίς να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους (προσπεράσεις σε κρυφές στροφές, η μανία της πρωτιάς.. κλπ.).
Έτσι, "συμβιβάστηκε" στο R6 που οι γονείς του συμφώνησαν..
Το αγόρασε πέρυσι τα τέλη του καλοκαιριού και δεν πρόλαβε να κάνει πολλές βόλτες.
Ο Απρίλης ήρθε και σήμερα βγάλαμε τα μοτόρια για βόλτα, ύστερα απο τον 6μηνό τους λήθαργο.
Παρατήρησα όμως κάτι που με έβαλε σε σοβαρές σκέψεις..
Ο νεαρός άρχισε να με "τσιγκλάει" στον δρόμο για κοντρούλα.., πίστευε βλέπεις πως διέθετε τις ικανότητες να με κάνει "να φάω σκόνη" στα στροφιλίκια ενός βουνού που κατεβαίναμε..
Έκοψα ταχύτητα και έφυγε μπροστά αρχίζοντας ακόμη μια φορά να οδηγεί επιθετικά..
Έκανα νόημα του πατέρα του (που είδε όλη τη φάση) και κουνήσαμε μαζί τα κεφάλια μας για την ανώριμη και επικίνδυνη οδήγηση..
Τελικά το παλληκάρι με το R1 "έπαιξε" λίγο μαζί του, μέχρι που σταματήσαμε για καφέ μετα απο κανα τέταρτο..
Ο νεαρός δεν μιλιόταν... ήθελε κόντρα και του έκοψα την φόρα, αρνούμενος να παίξω το παιχνίδι του.
Η υπόλοιπη παρέα με ευχαρίστησε (κυριολεκτικά) που δεν "τσίμπησα", ένα παραπάνω ο πατέρας του.
Στην κατάληξη..
Όσο και αν με έπιανε η "φαγούρα" να ανοίξω το γκάζι να του δείξω πως "ο παλιός είναι αλλιώς".. με κράτησαν κάποιες σκέψεις όπως:
1) Είναι 20 ετών με την τεστοστερόνη στα ύψη και θα ψάχνεται συνεχώς για κόντρες..!
2) Αγαπώ και σέβομαι του γονείς του που είναι ιδιαίτερα καλοί μου φίλοι.
3) Είμαι 43 ετών και θα μπορούσε να είναι παιδί μου.. για ποιό λόγο να το βάλω σε κίνδυνο, απο τη στιγμή που γνωρίζω πως του δίνω τα λάθος ερεθίσματα?
4) Μου ερχόταν στο μυαλό συνεχώς ένα μήνυμα που διάβασα παλαιότερα εδω μέσα και σας το παραθέτω...
- Menos έγραψε:
- Από angel
"Ας μιλήσουμε για την μαγκιά"..
Μια λεξη αμιγως παρεξηγημενη! Ολοι οσοι αποτελουμε τον κοσμο της μοτοσυκλετας, συντριπτικη πλειοψηφια-δυστυχως-εχουμε χασει ενα αγαπημενο προσωπο, φιλο, συγγενη, γνωστο. Ολοι μας με καποιο τροπο, αλλοι πιο πολυ, αλλοι πιο λιγο, εχουμε βιωσει μια απωλεια. Σημασια δεν εχει καμια, αν ευθυνοταν ο δικος μας ή ο αλλος...
Σημασια εχει η καταληξη. Απεβιωσε 03.15
Οριστικο κ αμετακλητο. Οπως και η ζωη σου απο'κει και περα. Προσπαθεις να καταλαβεις, ποιος και γιατι σε αναγκασε να περασεις μια τετοια "διαδικασια".
Το μυαλο εκεινου που εχασες?
η'
Το μυαλο εκεινου που καρφωθηκε πανω στον ανθρωπο σου?
Ειτε ετσι, ειτε αλλιως, καποιος εκανε λαθος.
Καποιος για πολλοστη φορα, ηθελε να νιωσει ΜΑΓΚΑΣ,πατωντας το γκαζι για μια ακομη φορα..αλλωστε..το εκανε με επιτυχια κι αλλες φορες στο παρελθον!
Καποιος ηθελε να μπει "φετες" στη στροφη και βγηκε στο αντιθετο..
Ποιος σε σκεφτεται εσενα,που εκεινη την ωρα ερχοσουν απ'το αλλο ρευμα?
Αυτος ηθελε να νιωσει Μαγκας για μια ακομη φορα.
Και ποιος νοιαστηκε αν εμμελε να ειναι η τελευταια δικια σου φορα?
ΚΑΝΕΙΣ.
Ολοι ανοιξαμε το γκαζι θυμωμενοι, πικραμενοι,πιωμενοι...
Το οτι μιλαμε ακομα ισως να'ναι κ θαυμα..
Επειδη λοιπον το εχω ξαναδει το εργο και τι αφηνει πισω του δεν θελω να εχω συμμετοχη!
Ξερετε καποιοι κουραστηκαν πραγματικα για να μας φτασουν εδω. Περασαν ωρες ατελειωτες ανησυχιας κ φοβου μη παθουμε κατι.
Ποσο ανωριμο και ευτελες ειναι να παιζουμε την ζωη μας κορωνα γραμματα, τωρα που μεγαλωσαμε και ωριμασαμε.
Βεβαια τωρα εχουμε εμπειριες...!
Αυτη η σιγουρια θα μας φαει.
Μην αγχωνεσαι φιλε μου,
οσο γρηγορα κ να την παρεις την στροφη, παντα θα υπαρχει καποιος γρηγοροτερος απο σενα.
Και περισσοτεροι στο..χαντακι!
Δεν τρεχει τιποτα λοιπον,μη τσιτωνεις πια τοσο ευκολα.
Εχεις μια γυναικα σπιτι σου που περιμενει να δει το χαμογελο σου,
εχεις παιδια που θελουν να τρεξουν στην αγκαλια σου,
εχεις ενα πατερα, μια μητερα, ολοι εχουμε κατι!
Κανεις δεν ειναι παντελως μονος!
Την επομενη φορα που θα βγεις στο δρομο να θυμασαι..
Δεν παιζεις με την ζωη σου..
Με τις δικες τους ζωες παιζεις...
Και πιστεψε με,
οι εμπειριες σου, τα trackday σου, οι αγωνες σου, δεν σου δινουν κανενα δικαιωμα να το κανεις αυτο!
Μην βαζεις καποια "δευτερα" παραπανω απ'αυτους που περιμενουν να γυρισεις..
Απλα θελω να πω,πως μερικες φορες, χρειαζεται περισσοτερη μαγκια να κλεισεις το γκαζι...."
Η τελευταία γραμμή πιστεύω τα λέει όλα..
Πλέον νοιώθω πως πρέπει να δίνουμε το σωστό παράδειγμα (πάει, γέρασα) στην νεολαί(ρ)α και να σκεφτόμαστε 2 φορές παραπάνω ότι ο σκοπός είναι να απολαύσουμε την βόλτα και όχι να κοντράρουμε τον εγωισμό μας, γιατί στο τέλος, θα χαλάσουμε τις καρδιές μας, την παρέα μας, τον σεβασμό που τρέφουμε στον φίλο και (χτύπα ξύλο) ενα ατύχημα που θα έρθει με μαθηματική ακρίβεια.
όσο και να μας "τρώει" το χέρι μας, κόντρες σε δρόμους που μοιραζόμαστε με τον υπόλοιπο πληθυσμό, δεν τις κάνουμε "πίστα μας"!!
Καλές μας βόλτες.