Σχετικά με την Πάργα..."Η... Χαβάη της Ηπείρου
Παραλία Βάλτος στην Πάργα. Είναι η κορυφαία επιλογή για surfing στην Ελλάδα. Όσοι ασχολούνται με το σπορ την αποκαλούν Μέκκα του αθλήματος. Έχει το πιο γνωστό ελληνικό κύμα. Κάθε χρόνο βρίσκεται στην πεντάδα των καλύτερων κυμάτων της Μεσογείου.
Μεγάλα ξένα περιοδικά με εκτενή αφιερώματα ανακαλύπτουν μια άλλη... Χαβάη στο Ιόνιο Πέλαγος. Το surfing, είναι σπορ διασκεδαστικό. Η ενέργεια του κύματος σου δημιουργεί μια αίσθηση απίστευτης χαράς». Αυτά λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπαιδευτής surfing, Γιώργος Παπανδρέου όταν τον συναντήσαμε στην παραλία του Βάλτου, στην Πάργα κάτω από το Κάστρο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι ο πρώτος, όπως μας λέει, που το 1993, μαζί με δυο φίλους ξεκίνησαν το σπορ στην Ελλάδα. Οι διακοπές του στα Κανάρια Νησιά, γέννησαν και την ιδέα για την διάδοση του surfing και στην Πάργα, καθώς παρατήρησε ότι τα κύματα εκεί, είχαν μεγάλη ομοιότητα με εκείνα στην παραλία του Βάλτου κάτω από το Κάστρο όταν φυσάει νοτιάς.
Αφού έμαθε τα μυστικά και τις τεχνικές του αθλήματος στα Κανάρια Νησιά, γύρισε στην Πάργα και ξεκίνησε με τους δύο φίλους του την προσπάθεια. Σήμερα στην Ελλάδα, 17χρόνια μετά φτάνουν τους 500 οι λάτρεις του αθλήματος.
Στο Βάλτο τα νερά της θάλασσας είναι ρηχά και όταν σπάει το κύμα, τα απόνερα σε βγάζουν μέχρι την ακτή. Με καλή ισορροπία στην σανίδα, λυγισμένα πόδια και ανοιχτά τα χέρια, απολαμβάνεις μια συναρπαστική εμπειρία στα κύματα. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του αθλήματος μας εξηγεί ο κ. Παπανδρέου.
Ο κοσμοπολίτικος αέρας της Πάργας, έρχεται από το 1959, τότε που τα στελέχη της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας club Mediteranne την ανακάλυψαν και δημιούργησαν εκεί, ένα από τα πρώτα club σε όλο τον κόσμο.
Για την επιλογή τους υπάρχουν σημαντικοί λόγοι. Κάθε γωνιά της Πάργας είναι και μία μικρή αποκάλυψη.
Με την πρώτη ματιά έχεις την αίσθηση ότι κάποιο νησάκι εγκατέλειψε το αγκυροβόλιο του στο Πέλαγος και κάθισε για πάντα στην ακτή.
Η Πάργα είναι μία «νησιωτική» πολιτεία, κτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από ένα μικρό κόλπο. Το ψηλότερο σημείο του οικισμού της βρίσκεται σε υψόμετρο 139 μέτρων. Ο τόπος που είναι γεμάτος ζωντάνια έχει εξαίρετο φυσικό κάλλος, έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Η διαδρομή για την Πάργα σε βγάζει στην παραλιακή της πλατεία, όπου εκεί ξετυλίγεται η γοητεία της. Το πευκόφυτο νησάκι της Παναγιάς μέσα στον όρμο, το Ενετικό Κάστρο στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου, ο μόλος με τα ψαροκάικα και τα σκάφη αναψυχής, η αμμουδερή ακτή, τα μικρά και μεγάλα μαγαζιά, τα παλιά σπίτια, τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια, συνθέτουν το πάζλ της πόλης.
Στενά λιθόστρωτα, ανηφορικά πολλές φορές, σοκάκια με σκαλοπάτια σε οδηγούν στις γειτονιές της πολιτείας. Τα περισσότερα σπίτια είναι διώροφα και τριώροφα με μπλε χρώμα στις πόρτες και στα παράθυρα, ενώ ξύλινοι περίτεχνοι εξώστες και κεραμοσκεπές τους προσδίδουν αρχοντιά.
Τόσο στην πλατεία όσο και στα στενά δρομάκια υπάρχουν δεκάδες μικρομάγαζα. Και τι δεν βρίσκεις εκεί. Κοσμήματα, ρούχα, κεντήματα, είδη λαϊκής τέχνης. Είναι ένα παζάρι, με χρώμα ανατολής.
Στο κέντρο, δεσπόζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, Πολιούχου της Πάργας. Αξίζει πάντως, μια επίσκεψη και στο Εκκλησιαστικό Μουσείο. Στο Ενετικό Κάστρο, κάθε πέτρα είναι και μία ιστορία αγώνων για του Παργινούς και τους Σουλιώτες. Το ισχυρό οχυρό, άρχισε να κτίζεται το 1380 από τους Νορμανδούς. Στην συνέχεια πέρασε στους Ενετούς και τους Τούρκους. Πολλές φορές καταστράφηκε και ξανακτίστηκε. Στην τοξωτή πύλη του Φρουρίου, διακρίνονται ακόμη το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου ,καθώς και πολλά εμβλήματα του Αλή-Πασά.
Η Πάργα προσφέρεται για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Ιδανικές διαδρομές είναι ο ενετικός ελαιώνας, οι γύρω λόφοι και οι ακτές. "
Πηγή >
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] Πρόταση μου > Πάρτε καραβάκι από τα Σύβοτα (πιθανόν να έχει και από Πάργα, δεν το ξέρω...) και κάντε ημερήσια βόλτα σε Παξούς - Αντίπαξους κ.λ. Αξίζει !!