Στην επιβολή της θανατικής ποινής προχώρησαν 23 χώρες το 2010 τη στιγμή που πολλές δεν την εφαρμόζουν πλέον, χωρίς ωστόσο να την έχουν καταργήσει με νόμο αναφέρει η καθολική κοινότητα Sant'Egidio, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για «βήματα προς τα πίσω» εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο συνέδριο «Πόλεις για τη ζωή, πόλεις κατά της θανατικής ποινής», που διοργάνωσε η καθολική αυτή κοινότητα στη Ρώμη.
Το "παρών" στο συνέδριο έδωσαν τουλάχιστον 20 υπουργοί, πολλοί από τη Μαύρη Αφρική, ενώ σύμφωνα με την Sant'Egidio σχεδόν 1.400 πόλεις σε 87 χώρες δέχτηκαν να συμμετέχουν στην εκστρατεία αυτή για την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής.
Συνολικά, 139 χώρες ανά τον κόσμο κατήργησαν με νόμο τη θανατική ποινή 58 τη διατηρούν.
"Λιγότερες από τις μισές χώρες που έχουν διατηρήσει τη θανατική ποινή την εφάρμοσαν, και σε λιγότερο από το ένα τρίτο των χωρών αυτών, θανατικές καταδίκες εκτελέστηκαν αυτά τα τέσσερα τελευταία χρόνια", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κοινότητας Μάριο Μαρατσίτι.
Ο πρόεδρος της Sant'Egidio, ο Μάρκο Ιμπαγκλίτσο, εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία ότι η οικονομική κρίση συντείνει ώστε "επιφανειακοί λαϊκιστές" να επαναλαμβάνουν με επιτυχία παλιά επιχειρήματα για τον αποτρεπτικό χαρακτήρα της θανατικής ποινής.
Κατά την έναρξη του συνεδρίου, η νέα υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας Πάολα Σεβερίνο υπογράμμισε ότι η "Ιταλία θα συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή κατά της εσχάτης των ποινών... σε όλα τα αρμόδια όργανα".
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι φυλακισμένοι για φόνο, όταν μετά από 30 και άνω έτη βγουν από τη φυλακή, κανονικά και όχι δραπέτες, έχουν μετανοιώσει και ζουν ήσυχα την υπόλοιπη ζωή τους...
chr1st0ph3rk Προηγμένο μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 210 Φύλλο : Ηλικία : 42 Ημερομηνία εγγραφής : 03/10/2011
Oι τήρηση και οι επιβολή των νόμων δημιουργήθηκαν με σκοπό την αρμονική και ευτυχισμένοι συνύπαρξη μεγάλου αριθμού ανθρώπων μέσα σε κοινωνίες.όταν στην αμερική η ανθρωποκτονία είναι καθημερινό φαινόμενο , Την πρώτη θέση κατέχουν Αφρική και Λατινική Αμερική στις ανθρωποκτονίες 468.000 ανθρωποκτονίες παγκοσμίως για το έτος 2010στοιχεία από πρώτο θέμα, χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα ώστε να διατηρηθεί η κοινωνία σε ομαλά πλαίσια. Κι όταν λέω ομαλά πλαίσια εννοώ τον ψυχικό αναβρασμό όλων. Δράση και αντίδραση δηλαδή. Προσωπικά το πρόβλημα αυτό έχει τις ρίζες του πολύ πιο βαθιά και το να συζητάμε περί της θανατικής ποινής είναι μόνο μια παρενέργεια του... Ψήφισα κατά...
mcneosxx Διακεκριμένο μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 1308 Φύλλο : Ηλικία : 57 Τόπος : Αθηνα - Βυρωνας Ημερομηνία εγγραφής : 20/11/2009
Ψήφισα "κατά". Και ο λόγος? Ο θάνατος είναι μία και έξω.Δεν μου λέει και τίποτα. Για κάποια καθάρματα,δεν με καλύπτει. Ισόβεια κάθειρξη είναι μία καλύτερη τιμωρία.\ Αλλά ισόβεια.......
Menos Πλατινένιο μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 20847 Φύλλο : Ηλικία : 52 Τόπος : Σλοβακία Ημερομηνία εγγραφής : 22/01/2009
Η παιδεραστία είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τον βιασμό... στο Ιράν τους κόβουν το π@υλί (σε μερικά φανατισμένα χωριά ακόμη), μήπως με την θανατική ποινή γινόμαστε πιο βάρβαροι απο τους βάρβαρους? Ο θάνατος δεν είναι πάντα η λύση.. υπάρχουν και άλλοι τρόποι... [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Psath 1100XX Διακεκριμένο μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 1257 Φύλλο : Ημερομηνία εγγραφής : 20/02/2010
με αυτη την αναφορα μου στο περιστατικο της Κρητης δεν εννοουσα οτι ειμαι και υπερ την θανατικης ποινης. φυσικα και θα ψηφησω κατα και θα συμφωνησω με τον φιλο Stomu Yamashta οτι οταν λεμε ισοβια να εννοουμε ισοβια και οχι μετα απο καποια χρονια να βγαινουν εξω και ολα καλα !
tsiftis Προηγμένο μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 495 Φύλλο : Ηλικία : 42 Ημερομηνία εγγραφής : 13/03/2011
Δείτε αν θέλετε αυτή την εκπομπή. Είναι πολύ ωραία κατα τη γνώμη μου. Ίσως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την μεριά τους λίγο. Μιλάνε πολλοί.. Άλλοι μετάνιωσαν και άλλοι όχι. Οι περισσότεροι ναι.
Πιστεύω οτι στις μέρες μας την ζημιά την κάνουν οι αλλοδαποί. Πριν το 90' κοιμόμασταν με ανοιχτές πόρτες. Απο κεί και μετά που ερχόντουσαν τα πρώτα, μεγάλα, κύματα λαθρομεταναστών, τα πράγματα πήραν την κάτω βόλτα.
Χαρακτηριστικά υπάρχει στο βίντεο ένας αλλοδαπός που λέει "δεν μετάνιωσα". "Θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα". Ναι θα μπορούσε, αλλά έτσι δείχνεις οτι και τώρα να ξαναγινόταν πάλι τα ίδια θα έκανες...
Μιλούσα μια φορά με έναν μορφωμένο Πακιστανό και τον ρώτησα γιατί κάνουν τόσα εγκλήματα εδώ... Μου λέει, οτι δεν έχουν να φάνε... Είναι απάντηση αυτή ρε παιδιά; Εμείς το 40' που δεν είχαμε να φάμε σκοτώναμε ο ένας τον άλλον; Τώρα που βρίσκονται πολλοί στο όριο της φτώχειας, πηγαίνουν στον βιό του διπλανού να τον ληστέψουν; Είναι καθαρά θέμα ήθους και πολιτισμού.
Δεν βγάζω και κάποιους δικούς μας απο μέσα. Πχ οι παραδοσιακοί Κρητικοί. Σφάζουν για ψύλλου πήδημα, για μια βεντέτα, θεωρώντας το εντελώς φυσιολογικό.
X-HarrisX Προηγμένο μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 537 Φύλλο : Ηλικία : 66 Τόπος : ΑΘΗΝΑ - Ν.ΣΜΥΡΝΗ Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2010
Και εξηγούμαι ότι είμαι υπέρ της θανατικής ποινής για ορισμέναεγκλήματα των οποίων η ενοχή έχει αποδειχθεί πλήρως και 1000%.
Π.χ ο τύπος στην Γαλλία που πρόσφατα σκότωσε το 3χρονο αγοράκι του βάζοντας το στο πλυντήριο (!!!!) και αυτός έβλεπε τηλεόραση. Ή οι τύποι (Αλβανοί) με τα καλάσνικοφ που λήστευαν αλλά και βίαζαν τα θύματα τους πρόσφατα στην Αθήνα. Οι οι τύποι που εξωθούν (με γνωστούς τρόπους βίας..) ανήλικα κορίτσια στην πορνεία και τα εκμεταλλεύονται. Ή κάποιοι πολιτικοί με εξουσία που έχουν εκμεταλλευτεί την θέση τους και έχουν ζημιώσει το κράτος εκατομμύρια προς δικό τους όφελος (ας μην πω ονόματα)...
Για τέτοιου είδους εγκλήματα και τέτοιες περιπτώσεις είμαι όχι απλώς υπέρ της θανατικής ποινής, αλλά αυτή να εφαρμόζεται μετά από όσο πιο σύντομες και συνοπτικές διαδικασίες... ΑΜΕΣΑ δηλαδή!! Χωρίς πολλά-πολλά, φρου-φρού και αρώματα, ενστάσεις και ξανά ενστάσεις και αφού περάσουν 2-3-ν χρόνια. Α Μ Ε Σ Α !! το ξαναλέω...
Τι να τα κάνω τα ισόβια για τέτοια άτομα ??? Τι να το κάνω αν στην πορεία του χρόνου ίσως μετανοιώσουν ?? Ναι, μετάνοιωσαν... ε και ? Και άσε που αφ' ενός ποτέ δεν είναι πραγματικά ισόβια αλλά και αφ' ετέρου μετά από κάποιο χρόνο ο ισοβίτης νοιώθει σαν το σπίτι του στην φυλακή, βρίσκει τα κονέ του και την περνάει ζάχαρη... Και πολλές φορές συνεχίζει τα εγκλήματα του και μέσα από την φυλακή ή στην φυλακή... (παιδεραστές, ανώμαλοι, δολοφόνοι, βασανιστές...). Και ούτε βασανιστήρια θέλω για τέτοιες περιπτώσεις (δεν θα πέσει η κοινωνία στο δικό τους επίπεδο, όοοοχι...) ούτε τίποτα άλλο...
Και επιπλέον εγώ, εσύ, εμείς, το κράτος και η κοινωνία δηλαδή, επιβαρυνόμαστε με (δις)εκατομμύρια για τα έξοδα διαβίωσης τους στην φυλακή...
Psath 1100XX Διακεκριμένο μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 1257 Φύλλο : Ημερομηνία εγγραφής : 20/02/2010
Ποιος ο λογος να τελειωνει ετσι γρηγορα η ζωη καποιου κτηνους που βιασε ανηλικα παιδακια η σκοτωσε και στερησε την ζωη και τα ονειρα απο εναν η πολλους ανθρωπους??Πισω απο καθε θυμα μενει η απαρηγορητη οικογενεια του οπου η εσχατη των ποινων(θανατος) δεν ειναι αρκετη,μαλλον ειναι λυτρωση για τον θητη..Εγω πιστευω πως πρεπει αυτα τα ατομα τα επικινδυνα να ζουνε και να πληρωνουν σκληρα για τον χαμο που προκαλεσαν δουλευωντας στα πιο βαθεια ορυχεια 18 ωρες την μερα,να σκαβουν την γη,να πανε σε νταμαρια,να θεριζουν,να κανουν οτι πιο σκληρη εργασια υπαρχει και κατω απο τρομερη απιστευτη πειθαρχια και εξευτελισμο ωστε με την δουλεια και τον ιδρωτα να υποφερουν και να σκεφτονται το κακο που εκαναν.. Γιατι να ειναι σε ισοβια και απλα να ζουνε μεχρι το τελος αραχτοι σε μια φυλακη??
Ισως ειναι σκληρη η αποψη μου αλλα πιστευω εχουν λογο να κρινουν οι συγγενεις των θυματων και οσοι τους εχει βρει τετοια περιπτωση απο τετοιους υπανθρωπους-τερατα.....
Thodo L200 Χρυσό μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 6282 Φύλλο : Ηλικία : 50 Ημερομηνία εγγραφής : 06/12/2011
Συμφωνω και με τον Μενο και με τον horrorshow. Για εκδικηση υπαρχουν και αλλοι τροποι. Απο την αλλη οι Αμερικανοι δεν νομιζω οτι εχουν παραδειγματιστει με τη θανατικη ποινη γιατι τιγκα ειναι οι φυλακες, και αν μπεις εκει δεν νομιζω οτι στις περισσοτερες περιπτωσεις αν βγεις θα βγεις καλυτερος ανθρωπος, μαλλον χειροτερος. Πιστευω οτι η ιδια η κοινωνια μπορει να βοηθησει ή να απορριψει καποιους χωρις να φτασουν στο σημειο του εγκληματος. Κοινωνια=λαος+κρατος. Τωρα οταν η πλειοψηφια του λαου ειναι προβατα και τοκρατος δεν ενδιαφερεται δεν ξερω τι να ψηφισω. Συμφωνω τουλαχιστον με τη θανατικη ποινη σε περιπτωσεις κακοποιησης παιδιων και πωλησης ναρκωτικων(μεγαλεμποροι).
Menos Πλατινένιο μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 20847 Φύλλο : Ηλικία : 52 Τόπος : Σλοβακία Ημερομηνία εγγραφής : 22/01/2009
Ελληνες έφτιαξαν βιντεοπαιχνίδι κατά της θανατικής ποινής
Το βιντεοπαιχνίδι Amnesty- The Game δημιούργησαν αφιλοκερδώς για τη... Διεθνή Αμνηστία 18 Ελληνες προγραμματιστές, μουσικοί, γραφίστες, σχεδιαστές και κειμενογράφοι, μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Δημιουργών Λογισμικού Ψυχαγωγίας, με στόχο την στήριξη της εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάργηση της θανατικής ποινής.
Ηρωες του παιχνιδιού είναι ο 56χρονος Ιμπραήμ Μουχάμαντ αλ Ομάρι καταδικάστηκε σε δημόσιο αποκεφαλισμό στη Σαουδική Αραβία, επειδή διαμαρτυρήθηκε κατά μίας τοπικής αρχής για την τιμή του ψωμιού, ο 37χρονος Σουκμπατάαρ Κένμπις συνελήφθη και θα εκτελεστεί από την κυβέρνηση της Μογγολίας, για συνενοχή σε τρομοκρατική ομάδα κατά της Δημοκρατίας της Κίνας και η 27χρονη Σάλμα Ζαμσίντι έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια απαγχονισμού ή λιθοβολισμού για μοιχεία.
Οι παραπάνω δεν αποτελούν συνήθεις περιπτώσεις θανατοποινιτών, τις καταδίκες των οποίων καλείται να διαχειριστεί και να ανατρέψει η Διεθνής Αμνηστία.
Το παιχνίδι που είναι διαθέσιμο μέσω του ιστοτόπου [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] έχει βγει ήδη στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, ενώ ενδιαφέρον για τη μετάφρασή του έχει εκδηλώσει και το δανέζικο τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.
Για κάθε χώρα που αναφέρεται στο παιχνίδι καταγράφεται και όλη η ιστορία της σχετικά με την κατάργηση ή μη της θανατικής ποινής.
Μέσω της ίδρυσης γραφείων, της διοργάνωσης διαφημιστικών εκστρατειών και της ενημέρωσης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι παίκτες στοχεύουν στον επηρεασμό της κοινής γνώμης κατά της θανατικής ποινής, προκειμένου να διασωθούν οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι και να διαδοθεί το μήνυμα της δικαιοσύνης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
«Πρόκειται για ένα παιχνίδι στρατηγικής, που εντάσσεται στην κατηγορία των serious games και έχει ως στόχο να ενημερώσει το κοινό για τη θανατική ποινή, τις καμπάνιες της Διεθνούς Αμνηστίας και την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες όλου του κόσμου για το θέμα αυτό», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της προσπάθειας, σχεδιαστής και παραγωγός, Θανάσης Τριανταφύλλου, μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Δημιουργών Λογισμικού Ψυχαγωγίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, με το παιχνίδι ασχολούνται καθημερινά 300 χρήστες του διαδικτύου.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Δημιουργών Λογισμικού Ψυχαγωγίας συγκροτήθηκε στα τέλη του 2009 με στόχο να συγκεντρώσει όλους τους δημιουργούς ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Σήμερα περιλαμβάνει περίπου 100 ενημερωμένα μέλη. «Στόχος μας είναι να ασχοληθούμε και με άλλους κοινωφελείς οργανισμούς και να δημιουργήσουμε παιχνίδια για κοινωνικούς σκοπούς», εξηγεί ο κ. Τριανταφύλλου.