ΌΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!
Αλλάζουμε λάστιχα το καλοκαίρι;
Μία ερώτηση που απασχολεί τους περισσότερους αναβάτες μοτοσυκλέτας είναι για το αν είναι καλή περίοδος το καλοκαίρι για αλλαγή ελαστικών ή πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα μέχρι το χειμώνα.
Η κλασσική νοοτροπία που έχουν αρκετοί ότι είναι λάθος εποχή το καλοκαίρι πραγματικά είναι ένα καλό ανέκδοτο, καθώς δεν υπάρχει σωστή εποχή για αλλαγή ελαστικών και αυτό είναι αποδεδειγμένο από όλους τους κορυφαίους κατασκευαστές ελαστικών. Όταν υπάρχει φθορά πρέπει να γίνει αντικατάσταση οποιαδήποτε και αν είναι η περίοδος. Η ατάκα "δεν αλλάζουμε λάστιχα το καλοκαίρι γιατί θα φθαρεί από τη ζέστη για να τα έχουμε καινούργια το φθινόπωρο" δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Τα ελαστικά είναι που μας φέρνουν σε επαφή με το οδόστρωμα και μιλάμε για το ελληνικό κακό οδόστρωμα ειδικά αν πρόκειται για διαδρομές το καλοκαίρι σε φθαρμένους επαρχιακούς δρόμους νησιά με αλάτι, σκόνη, άμμο, κλπ., όπου εκεί καλύτερα να έχουμε φρέσκια γόμα και αρκετό πέλμα για μια δύσκολη στιγμή.
Όσο καλή και αν είναι η κατάσταση της μοτοσυκλέτας σε φρένα κλπ δεν παίζουν ρόλο αν τα ελαστικά δεν είναι και αυτά σε σωστή κατάσταση.
5 σημαντικοί λόγοι για να αλλάξουμε ελαστικά:
1. Όταν το επίπεδο φθοράς χαμηλώνει προς το όριο. Η επιφάνεια της γόμας του πέλματος είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτές τις ανυψωμένες επιφάνειες, το βάθος σκαλίσματος στο πέλμα του ελαστικού είναι πολύ κοντά στο νόμιμο όριο. Ή και κάτω από αυτό!
2. Σημάδια γήρανσης. Σ' αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται κρακελαρίσματα στη γόμα της εξωτερικής πλευράς του πέλματος, στον ώμο, στη περιοχή στήριξης στη ζάντα, και επί πλέον παραμορφώσεις, κλπ. Η υπερβολική γήρανση των ελαστικών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πρόσφυσης. Δεν έχει σημασία πότε έχουν κατασκευαστεί. Τα ελαστικά γερνούν, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούνται. Παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή ενός ελαστικού, όπως είναι η θερμοκρασία, η συντήρηση, οι συνθήκες αποθήκευσης και χρήσης, το φορτίο, η ταχύτητα, η πίεση, καθώς επίσης και το στυλ οδήγησης.
3. Αν έχει υποστεί ζημιά. Μπορεί να υποστεί σοβαρή ζημιά εάν προσκρούσει σε κάποιο στερεό αντικείμενο πάνω στον δρόμο, όπως κράσπεδο, λακούβα, ή κοφτερό αντικείμενο. Κάθε ορατή διάτρηση, κόψιμο ή παραμόρφωση. Η επιθεώρηση από επαγγελματία είναι απολύτως αναγκαία.
4. Ανώμαλη φθορά.
Φθορά στο ένα ή και στα δύο άκρα: ελαστικό σε υποπίεση.
Φθορά κατά μήκος της κεντρικής επιφάνειας του ελαστικού: υπερπίεση.
5. Ελαστικά από διαφορετικές διαστάσεις, κατασκευαστές και στάδια φθοράς μπορεί να έχουν επίπτωση στο κράτημα και στη σταθερότητα της μοτοσυκλέτας.
Όλες οι εποχές είναι κατάλληλες για αλλαγή, αν τα ελαστικά έχουν φθορά και θέλουν αλλαγή. Πότε δεν τα αφήνουμε να "τερματίσουν" για να τα αλλάξουμε. Είναι θέμα ασφάλειας. Θα γίνει η ίδια φθορά στον χρόνο είτε αλλαχτούν καλοκαίρι είτε χειμώνα.
Προσοχή!!! Αγοράζοντας ένα φθηνό σετ ελαστικών για να γλυτώσουμε κάποια χρήματα, αν αυτό έχει υψηλή αντίσταση κύλισης στην πράξη ξοδεύουμε πολύ περισσότερα χρήματα, σταδιακά, λόγω αύξησης της κατανάλωσης.
Κοιτάμε πάντα την συνοδευτική ενεργειακή ετικέτα πριν την αγορά ανάλογα με τις ανάγκες μας. Οι ενδείξεις της αφορούν στην οικονομία καυσίμου (αντίσταση κύλισης), το κράτημα σε βρεγμένο οδόστρωμα και τον θόρυβο κύλισης των ελαστικών.
Posted in News By Bikers World