Τους τελευταίους μήνες χιλιάδες ιδιοκτήτες δικύκλων στην Αθήνα έχουν σπασμένα νεύρα: είχαν κατέβει με το μηχανάκι στο κέντρο της πόλης για δουλειά, πάρκαραν και όταν πήγαν να φύγουν διαπίστωσαν ότι τους τα είχε «σηκώσει» ο γερανός. Η ζημιά από 40 έως 80 ευρώ η κλήση συν... 83 ευρώ ο γερανός του... ιδιώτη!
Η Τροχαία επιδιώκει να «καθαρίσει» την Αθήνα από τις παράνομα σταθμευμένες μοτοσικλέτες. Μόνο που τα πρόστιμα αποφέρουν λιγότερα στο Δημόσιο απ' ό,τι στους ιδιώτες με τους γερανούς και τους χώρους φύλαξης
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]Σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το κείμενο αυτό μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα ακόμη case study για το πώς τελικά το Δημόσιο εισπράττει από μια «δουλειά» 20 ευρώ και ο ιδιώτης 70 ευρώ...
Ιδού πώς έχει η κατάσταση. Τα περισσότερα πρόστιμα της τροχαίας για παράνομη στάθμευση δικύκλων κοστίζουν 40 ή 80 ευρώ, ανάλογα με το τι αναγράφει η σχετική ταμπέλα που απαγορεύει το παρκάρισμα (στάση, στάθμευση κ.ο.κ.). Εάν, λοιπόν ο παραβάτης έχει πάρει μια κλήση ύψους 40 ευρώ και την πληρώσει εντός δέκα ημερών, τότε, όπως προκύπτει από τις σχετικές διατάξεις είσπραξης δημόσιων εσόδων, το πρόστιμο πέφτει στο μισό και με 20 ευρώ «καθαρίζει».
Εάν, λοιπόν, μέσα σε μία ώρα ο γερανός σηκώσει δέκα μηχανάκια, τότε το Δημόσιο θα εισπράξει 200 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι οι παραβάτες θα πληρώσουν εντός δεκαημέρου το πρόστιμο. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, όμως, ο ιδιώτης με τον γερανό θα «καθαρίσει» 700 ευρώ!
Στα τιμολόγια για την... «παροχή υπηρεσιών» που κόβονται στο όνομα κάθε παραβάτη, το κόστος του γερανού είναι 70 ευρώ συν 13,3 ευρώ ο ΦΠΑ. Δηλαδή, δέκα μηχανάκια 700 ευρώ...
Οι τιμές αυτές καθορίζονται με υπουργική απόφαση κάθε φθινόπωρο. Το ζητούμενο είναι αφ' ενός εάν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αντιλαμβάνεται ότι με τις τιμές αυτές «πλουτίζει» ο ιδιώτης και αφ' ετέρου εάν το υπουργείο Οικονομικών έχει διαπιστώσει τι έσοδα χάνονται από το γεγονός ότι δεν διαθέτει το Δημόσιο τέτοιους γερανούς.
«Είναι όλα νόμιμα και με υπουργική απόφαση που καθορίζει το ύψος των μεταφορικών και της στάθμευσης», αναφέρει ο Ν. Παπανικολάου, ιδιοκτήτης γερανοφόρων οχημάτων και χώρου φύλαξης αυτοκινήτων και μηχανών. «Στον γερανό πάνω χωράνε το πολύ 7-8 μηχανάκια» λέει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι πολλές φορές ο γερανός πάει και έρχεται άδειος. «Ο Χρυσοχοΐδης είχε καθαρίσει την Αθήνα από τα μηχανάκια και το 2002 και τώρα από τον Οκτώβριο περίπου κάνει το ίδιο» προσθέτει ο Ν. Παπανικολάου.
Υπάρχει, όμως, ακόμη ένα κρίσιμο ζήτημα γύρω από την «τιμολόγηση» του γερανού. Ο ιδιώτης, εάν δούλευε μόνος, χωρίς τη συνεργασία με την Τροχαία, και έστελνε τον γερανό να σηκώσει ένα αυτοκίνητο ή ένα μηχανάκι μέσα στην πόλη, θα έπαιρνε 120 ευρώ στην πρώτη περίπτωση και 60 ευρώ στη δεύτερη. Τόσο, τουλάχιστον, χρεώνουν οι εταιρείες οδικής βοήθειας. Με τη συνεργασία της Τροχαίας μέσα στην ίδια ώρα κατορθώνει να πενταπλασιάζει ή και να δεκαπλασιάζει τα έσοδά του.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών πασχίζει να βρει χρήματα και να μην κηρύξει στάση πληρωμών.
Πηγή:Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 2 Μαΐου 2010